Купуй онлайн

Чому важливо вживати каші і як зробити їх корисними – коментує лікар-дієтолог Оксана Скиталінська

У своєму блозі на Facebook відома лікар-дієтолог Оксана Скиталінська пише, чому важливо щоденно вживати каші. Варто прислухатись до порад спеціаліста і взяти корисну інформацію для формування правильних звичок.

—–

Що таке наша їжа? 

Це молекули, які включаються в обмін речовин, що відбувається всередині кожної клітини нашого тіла. 

Харчові молекули за долі секунд зазнають фізичних та хімічних перетворень, внаслідок  одні речовини розпадаються, інші синтезуються, утворюється енергія, яка нає нам змогу підтримувати життя в нашому тілі.

Знаючи склад і властивості продуктів, можна впливати на обмін речовин і наше здоров’я.

Є продукти, які заслуговують окремої уваги, їх їли наші предки, їмо і ми. 

Незважаючи на супергаджети, супертехнології сучасного світу, є щось, непідвладне часу для нас, українців.

Це – каші:)

Українці – кашоїди і кашолюби. 

Але останніми роками багато блогерів, начитавшись один одного, на каші почали “гнати” і нападати, мовляв, від каш зайва вага, інсулінорезистентність, а ще глютен, а краще ж без нього, живімо, як в палеоліті, а там каш не було.  Чи праві вони? 

БІДНІ НАШІ КАШІ

Вони і справді бідні, бо сучасні технології відібрали їхню суперцінність – оболонки.

В оболонках багато магнію, вітамінів Е, групи В, клітковини, холіну, РР.

Магній робить здоровими наш мозок, нерви, серце, судини і тіло загалом.

Клітковина поглинає все токсичне в кишечнику, не дає йому потрапити в кров і рознестись по всьому організму; захищає судини від атеросклерозу, живить наш “другий мозок” – кишечник, захищає від проблем з кишечником, раку, цукового діабету 2 типу, каміння в жовчному міхурі,  і купи хвороб.

Почитати: Результати досліджень підтвердили низький глікемічний індекс пластівців ТМ “Добродія”

ЯК ЗРОБИТИ КАШУ КОРИСНОЮ, ЩОБ ВОНА:

Насичувала, давала енергію

Була смачою

Не піднімала цукор в крові

Не перетворювалася на жир

Не була висококалорійною

Як?

ПОВЕРНІТЬ ЇМ СУПЕРСИЛУ!

Додайте до каш висівок (пшеничних, вівсяних та ін); додавайте у процесі замочування і приготування.

ДОДАЙТЕ ЇМ ЕНЕРГІЮ!

Ложку горіхів, насіння (льону, коноплі, гарбуза). Одержите протизапальні олії, ще додатково клітковини і сповільните поступлення глюкози в кров.

ЗРОБІТЬ ЇХ СУПЕРЗАХИСНИКАМИ!

Пів склянки ягід, можна пюре. Чорноплідна горобина, чорниця, ожина та інші — це концентрат антоціанів (поліфенолів) і вітаміну С.

Навіть столова ложка ягідного пюре додасть каші потужного протизапального ефекту. Можна додати зародки пшениці, паростки пшениці  та інших рослин.

ЯКА ДІЯ КАШ НА ОРГАНІЗМ ЛЮДИНИ?

Всі вони містять вітаміни групи В, магній, калій та фосфор, а також крохмаль, тому їх бажано їсти тоді, коли вони трохи охолонуть, щоб крохмаль “загустів”, тоді він не підніматиме цукор в крові. 

Вівсяна: містить крохмаль, лецитин, холін; нормалізує обмін холестерину.

Гречана: як і вівсяна, нормалізує рівень холестерину.

Кукурудзяна: гальмує процеси бродіння та гниття в кишечнику, корисна при дисбіозах.

Пшоно: має сечогінну дію, корисна при набряках.

Перлова: прискорює перистальтику кишечника, корисна при закрепах.

Рисова (нешліфована, коричнева, чорна): джерело поліфенолів.

Рисова (шліфована,біла): сповільнює моторику кишечника, підходить тим, у кого є запальні процеси кишечника, схильність до проносів. Швидко підвищує глюкозу в крові.

КАШІ КОРИСНІ, якщо такими їх зробити.

Найкраще приготувати кашу, попередньо промивши, запарити. Деякі каші потребують додаткового варіння, інші готові після запарювання.

Каші дають енергію, довго “тримають”.

Їжте каші, українці і будьте здорові!

А ще придбайте собі глюкометр та контролюйте рівень  глюкози за годину після вживання каші: так Ви зможете знати, яка каша Вам підходить, а яка — ні.

Це достатньо зробити 1-2 рази.

Джерело: Особиста сторінка Оксани Скиталінської у Facebook